ANDT-policy för Bålsta Floorball Club
Föreningsverksamheten är uppbyggd på ideell bas och arbetar för gemenskap, kamratskap och social fostran. För oss är det viktigt att våra barn och ungdomar utvecklas i sitt idrottande och andra intressen. Hur vi som vuxna och ledare agerar mot våra barn och ungdomar är viktigt i denna utveckling. Ett led i detta arbeta är att ha en gemensam drogpolicy och där föreningarnas gemensamma regler fungerar som riktlinjer och stöd för föreningens medlemmar. Med anledning av detta har styrelsen antagit följande ställningstagande och riktlinjer för områdena tobak, alkohol, narkotika och doping.
Alkohol
Förtroendevalda i styrelsen
För förtroendevalda i styrelsen gäller att alkohol ska hanteras med måttfullhet. En av förtroendevaldas viktigaste uppgifter är att föregå med gott omdöme, och alla förtroendevalda ska därför avstå från alkoholkonsumtion i anslutning till uppdraget som förtroendevald i Bålsta Floorball Club.
Ledare och spelare i klubbens representationslag
Vår utgångspunkt är att ledare och spelare i representationslag är medvetna om att de är förebilder för de yngre medlemmarna, representerar Bålsta Floorball Club, och då ansvarar för att prestera så bra som möjligt i tränings‐ och tävlingssammanhang. Om ledare eller spelare i klubbens representationslag väljer att dricka alkohol ska detta vara måttfullt, och dessutom får man inte:
- dricka alkohol dagen före och under tävling, träning, träningsläger eller match.
- uppträda berusad i offentliga sammanhang.
- komma berusad eller bakfull till träning eller annat möte.
- dricka alkohol eller uppträda berusad i föreningskläder.
- dricka alkohol i idrottslokaler eller omklädningsrum.
Vid misstanke om alkoholproblem hos någon av ledarna eller spelarna i representationslagen gör vi på följande sätt:
- genomför enskilt samtal.
- erbjuder hjälp och stöttning.
- om vederbörande trots detta återigen är berusad stängs denne av från all tävlingsverksamhet och klubben säger upp kontraktet med omedelbar verkan.
Ungdomar
Enligt svensk lag är det åldersgräns på 18 år för att köpa folköl samt dricka alkohol på restaurang, samt 20 års åldersgräns för att handla alkohol på Systembolaget. Klubben accepterar inte att ungdomar under 18 år dricker alkohol.
Om vi trots det skulle upptäcka att någon av våra ungdomar druckit alkohol gör vi på följande sätt:
- samtal med berörd och kontakt med föräldrarna.
- vid misstanke om problem (inom familjen) tar vi kontakt med sociala myndigheter.
Ungdomsledare
Som ungdomsledare och vuxen är det viktigt att tänka på sitt ansvar och att man är förebild för sina ungdomar. Det visar klubbens ledare genom att inte:
- dricka alkohol under resa, läger eller inom andra verksamheter där man deltar med klubbens ungdomar.
- komma berusad eller bakfull till träning, match eller annat möte.
- dricka alkohol eller uppträda berusad i föreningskläder.
Vid misstanke om alkoholproblem hos någon av ungdomsledarna gör vi på följande sätt:
- genomför enskilt samtal.
- erbjuder hjälp och stöttning.
- om vederbörande trots detta återigen är berusad stängs denne av från alla sina ungdomsledaruppdrag.
Narkotika och Dopingpreparat
Allt bruk och hantering av narkotika är förbjuden i enlighet med svensk lag. All form av doping är förbjuden i enlighet med idrottens regler, dessutom är hantering av dessa dopingpreparat (t.ex anabola, steroider) även förbjudna enligt svensk lag.
Aktuell dopinglista finns på närmaste Apotek eller http://www.rf.se/Antidoping/Dopinglistor/.
Om vi skulle misstänka eller upptäcka att någon av våra medlemmar provat narkotika eller dopingpreparat gör vi på följande sätt:
- Enskilt samtal med medlemmen och föräldrakontakt om medlemmen är under 18 år.
- Kontakt med sociala myndigheter och polis.
- Kontakt med Riksidrottsförbundets antidopingsgrupp (endast vid doping)
- Utifrån dessa åtgärder bedömer vi eventuella konsekvenser för den berörda.
Tobak
Tobak innefattar både snus och rökning. Åldersgräns 18 år, enligt svensk lag. Vi tillåter ej att våra ungdomar under 18 år använder tobak under eller i anslutning till träning, tävling eller annan föreningsaktivitet. Om vi skulle upptäcka att någon/några av våra ungdomar använt tobak under i anslutning till träning, tävling eller annan föreningsverksamhet agerar vi på följande sätt:
- Samtal med berörd ungdom och kontakt med föräldrarna.
Som barn- och ungdomsledare är det viktigt att tänka på sitt ansvar och att man är en förebild för sina ungdomar. Under föreningsaktiviteter bör man avstå från att använda tobak.
Om vi ser att någon av våra ledare inte följer våra föreskrifter, agerar vi på följande sätt:
- Ledare-/styrelsesamtal med den berörde.
Ansvaret för att dessa föreningsgemensamma regler efterlevs
Ansvaret för att dessa föreningsgemensamma regler efterlevs åvilar samtliga som direkt och indirekt berörs av dessa regler. Ansvaret är således ledarnas, spelarnas men även föräldrars gemensamma ansvar. Med detta ansvar följer även en skyldighet att agera i enlighet med dessa regler.
Ansvaret för att genomföra de ovan nämnda åtgärderna för att nå efterlevnad åvilar styrelsen.
För att få tyngd och hållbarhet i vår policy kommer vi att lyfta fram den vid årsmöten, gemensamma träffar, representations- och informationsmöten samt för sponsorer och kommunen. Dessutom ska vår policy finnas presenterad på vår hemsida samt i vår verksamhetsbeskrivning. Policyn ska gås igenom och uppdateras vid behov, dock minst en gång per år. Uppföljning av efterlevnaden av densamma görs regelbundet vid ledarmöten.